reisverzekering

10 tips: reisverzekering

Welke reisverzekering kan ik best nemen?

Tip 1: Welke reis?

Als je op reis vertrekt is het op verzekeringsvlak belangrijk waar je naartoe trekt en hoe je zal reizen. Ga je naar het buitenland of blijf je in België? Reis je buiten Europa? Vertrek je met de auto? Doe je een backpacking reis?…. Kortom er zijn vele mogelijkheden die de omvang van de reisverzekering gaan bepalen.

Tip 2: Welke waarborgen?

Een reisbijstandsverzekering is zeker geen overbodige luxe. Buiten de medische kosten (bijstand aan personen) kan jouw reisverzekering worden aangevuld met o.a. een annulatieverzekering, een bagageverzekering en bijstand voor het voertuig (pechverhelping). Je kiest zelf voor welke waarborgen je verzekerd wil zijn.

Tip 3: vakantie in België of buitenland?

Reis je in het binnenland, dan is een reisbijstandsverzekering niet echt noodzakelijk. Voor medische tussenkomsten doe je bij een reis in België een beroep op het ziekenfonds. Heb je pech met de wagen op de Belgische wegen, genieten heel wat autogebruikers van de pechbijstand die gekoppeld is aan hun autoverzekering. Als je naar het buitenland trekt ligt dat anders. Stel dat je op citytrip naar Marrakech betrokken raakt bij een verkeersongeval en jouw partner is zwaar gewond, dan zal een reisbijstandsverzekering uiterst nuttig zijn. De verzekering kan er voor zorgen dat je partner gerepatrieerd wordt naar België.

Tip 4: hospitalisatieverzekering

Met jouw privé hospitalisatieverzekering worden de kosten van de hospitalisatie en andere medische kosten terugbetaald over de hele wereld maar met vele beperkingen. Bijstand voor personen wordt hier niet voorzien. Een annulatieverzekering komt tussen als jij of je  partner ziek zijn of een ongeval hebben gehad waardoor je niet op reis kan vertrekken. Dit is zeker aan te raden wanneer je de kostprijs wil recupereren mocht de reis onverwachts niet kunnen doorgaan.

Tip 5: brand-, auto- en familiale verzekering

Indien je brandverzekering je inboedel verzekerd, is deze dekking ook geldig in het buitenland.  Alles wat je meeneemt op reis is gedekt door je brandverzekering indien je spullen door brand of waterschade zijn beschadigd of gestolen worden in je vakantieverblijf. Indien je een ongeval hebt in het buitenland, zal je autoverzekering geldig zijn indien het land waar je bent ook op de groene kaart staat. De autoverzekering is geldig in heel Europa en sommige andere landen. Een omniumverzekering, een juridische bijstandsverzekering en een waarborg bestuurder kunnen ook nuttige waarborgen zijn in het buitenland. De familiale verzekering dekt de verantwoordelijkheid van de hele familie bij een schadegeval veroorzaakt aan een derde in de hele wereld, dus ook op reis.

Tip 6: kredietkaart

Je kredietkaart kan ook een reisverzekering bevatten. Deze zal maar van toepassing zijn als de reis effectief met die kredietkaart wordt betaald. Dikwijls zijn de waarborgen van deze verzekeringen beperkt.

Tip 7: ziekenfonds

Vaak gaan mensen er van uit dat ze geen reisbijstandsverzekering nodig hebben omdat ze toch al aangesloten zijn bij hun ziekenfonds. Niets is minder waar want de tussenkomst van het ziekenfonds is vaak beperkt of zelfs onbestaande in het buitenland. In Zuid-Europa zijn de meeste ziekenhuizen in privé handen en dan is er geen tussenkomst van het ziekenfonds. Het ziekenfonds zal enkel de aangesloten persoon repatriëren als die in een Europees ziekenhuis is opgenomen. De andere reisgenoten moeten op eigen houtje naar huis. Buiten Europa wordt er geen repatriëring door het ziekenfonds voorzien. Als in België een familielid is overleden zal het ziekenfonds niet tussenkomen als je vervroegd naar huis wil om de begrafenis bij te wonen.

Tip 8: vergelijken

Reisverzekeringen vergelijken loont de moeite! Er zijn verschillen op het vlak van de tussenkomsten die ze aanbieden, maximumbedragen voor medische tussenkomst, duurtijd van de waarborg,  landen waar er dekking is, prijs….. Voor een reis naar de Verenigde Staten kies je op het vlak van waarborgen best voor een ‘full option’ want de medische kosten kunnen daar heel hoog oplopen. Alles hangt natuurlijk af van wat je precies wil gaan doen. Moet er een bijstand voor de auto worden voorzien? Een waarborg op de skipiste?

Tip 9: tijdelijke of jaarpolis?

Als je meerdere keren per jaar op citytrip gaat is het handig om te opteren voor een jaarformule. Je betaalt dan jaarlijks een premie voor de verzekering. Ga je maar eenmaal per jaar op reis, dan kies je beter voor een tijdelijke reisverzekering.

Tip 10: bij reisbureau of verzekeringsmakelaar?

Voor een reisverzekering kan je terecht bij het reisbureau of bij de verzekeringsmakelaar. Bij een makelaar zal je niet meer betalen dan bij een reisagentschap. De risico’s waaraan je onderhevig bent op reis worden nauwkeurig bekeken, afhankelijk van de bestemming, de manier van reizen, een auto of niet…. Omdat de verzekeringsmakelaar alle mogelijke verzekeringen kent, is het misschien handiger om zijn raad te vragen zodat u niet hoeft wakker te liggen van onvoorziene omstandigheden tijdens uw volgende vakantie. De makelaar zal op basis van jouw reisverzekeringsbehoeften op zoek gaan naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding op de markt.

 

, , , , , ,